Prevensjon

 

Prevensjon 

Vi tilbyr følgende; spiral, p-stav, p-pille

P-stav

Dette er en my og bøyelig stav som inneholder kjønnshormonet gestagen. Den settes rett under huden på undersiden av overarmen. Den hindrer eggløsning. 

P-staven er det sikreste prevensjonsmiddelet vi tilbyr. Staven har en varighet på 3 år. 

Blødningsmønsteret kan variere for hver enkelt.

P-pille

P-piller finnes som gestagen-piller som inneholder hormonet gestagen, kombinasjonspille som inneholder hormonet østrogen og gestagen eller minipille.

P-piller gir regelmessige blødninger som man kan forskyve eller hoppe over.

Gestagenpille

Kan brukes av de aller fleste friske damer. Den gir ikke en økt risiko for blodpropp og hjerte-kar sykdommer da den ikke inneholder østrogen.

Gestagenpiller hindrer befruktning ved at den gjør slimet i livmoren tykkere og den hindrer eggløsning.

Kombinasjonspillen

Inneholder både østrogen og gestagen.

Mini-pille

Mini-pille inneholder gestagen. Hormonet hindrer sædceller å komme inn i livmoren. Den er mindre sikkre fordi den ikke hindrer eggløsning. Den må tas til samme tid hver dag. 

Spiraler

Mirena

– Mot unormale kraftige blødninger

– Kan settes inn 7 dager etter påbegynt menstruasjon

– Kan settes inn umiddelbart etter abbort i første trimester

– Kan settes inn 6 uker etter fødsel

Mirena gir beskyttelse mot graviditet i 6 år hvis den brukes som prevensjon og har effekt i 5 år hvis den brukes mot kraftige blødninger.

Svimmelhet kan oppstå etter at Mirena er satt inn, dette er normalt. Det anbefales at du hviler en stund etter den er satt inn. For at kroppen skal få hvile er det best å vente et par dager før samleie. 

De første 3-6 månedene etter innsettingen er uregelmessige blødninger vanlig. Dette er helt normalt, men blødningsmønsteret bør etter denne perioden bære noenlunde regelmessig og mengden bør ha minsket betraktelig.

Etter at Mirena er fjernet går fruktbarheten tilbake til det normale. Du kan bli gravid i løpet av første menstruasjonssyklus.

Jaydess

– Kan settes inn innen 7 dager etter første menstruasjon

– Umiddelbart etter en abbort i første trimester

– Kan settes inn 6 uker etter fødsel

Jaydess vil sannsynlig påvirke menstruasjonssyklusen din. Den kan endre menstruasjonen din slik at du får sporblødninger, korte eller lengre menstruasjonsblødninger, lettere eller kraftigere blødninger, eller ingen blødning i det hele tatt.

Kyleena

Kyleena brukes som prevensjonsmiddel i opptil 5 år

– Kan settes inn innen 7 dager etter første dag i siste menstruasjon

– Umiddelbart etter abbort i 1. trimester

– 6 uker etter fødsel

Kyleena vil sannsynlig påvirke menstruasjonssyklusen din. Du kan få sporblødninger, korte eller lengre uregelmessige menstruasjonsblødninger, lettere eller kraftigere blødninger, eller ingen blødninger i det hele tatt. Du kan få sporblødninger eller små blødninger mellom syklusen de første 3-6 måneder.